Direct la continut
Transport GRATUIT pentru comenzile mai mari de 500 de LEI
Luni-Vineri: 9-17
0770/ 625886

Top 10 curiozitati despre baie

Avand in vedere ca solutia la chemarile naturii este baia, aceasta trece neobservata de cele mai multe ori. Principala sursa a unui stil de viata igienic este o camera care trebuie sa poata functiona corect.  In acest articol veti gasi 10 curiozitati despre baie pe care banuim ca nu le-ati stiut niciodata si poate veti fi surprinsi sa le aflati.

 

 

1. 19 noiembrie este marcata drept „Ziua Mondiala a Toaletei”

 

Din 2001, 19 noiembrie este sarbatorita ca „Ziua Mondiala a Toaletei”. A fost infiintata de Organizatia Mondiala a Toaletelor si are ca scop atragerea constientizarii si punerea in lumina a problemelor de salubritate si impactul acestora asupra sanatatii si bunastarii lumii.

 

2. Majoritatea oamenilor isi folosesc telefoanele mobile in timp ce sunt in baie

 

Nu nega! Stim ca si tu. Sondajele au aratat ca celor mai multi oameni le place sa-si foloseasca telefoanele in timp ce se afla la toaleta, in timp ce multi dintre ei au recunoscut ca au trimis sms-uri, e-mail sau raspund la apeluri telefonice! Nu ar trebui sa fie o surpriza atunci ca 7 milioane de telefoane din intreaga lume isi gasesc drumul in toaleta in fiecare an!

 

 

3. Exista un muzeu al toaletelor in Kiev, Ucraina

 

Muzeul toaletei acopera numeroasele tipuri de comode de-a lungul istoriei, de la scaunele de toaleta egiptene din calcar, la mecanica toaletei moderne. Acesta isi propune sa exploreze cultura si istoria prin prisma unei experiente de zi cu zi impartasite de oameni din intreaga lume.

 

 

 

4. Cea mai veche cada descoperita pana acum dateaza din 1500 i.Hr

 

Grecia ar putea fi locul de nastere al Filosofiei si Democratiei, dar se pare ca este si locul de nastere al celei mai vechi cazi care a fost descoperita pana acum. Cada a fost proiectata pentru baia reginei din Palatul Knossos din Creta si dateaza din epoca minoica.

 

 

Artefactul masiv din imaginea de sus avea aproximativ sase picioare (180 de centimetri) lungime si cantarea aproximativ o tona. Cada de marmura roz era decorata cu doua reliefuri cu cap de leu pe o parte, ceea ce indica faptul ca era detinuta de cineva care se bucura de o mare bogatie si putere. Proprieterul ar fi fost probabil un administrator de stat sau dintr-o elita bogata si ar fi trait in perioada in care Afrodisia a fost inclusa in granitele provinciei Caria Imperiului Roman.

 

5. De la neolitic pana la epoca moderna

 

Nu este clar cine a inventat primul toaleta cu apa. Desi sapaturile arheologice din nord-vestul Indiei au scos la iveala sisteme de drenaj vechi de 4000 de ani care ar fi putut fi toalete, nu este clar daca acesta este cu adevarat cazul.

Cu toate acestea, onoarea producerii primei toalete revine fie scotienilor (intr-o asezare neolitica care dateaza din 3000 i.Hr.), fie grecilor care au construit Palatul Knossos (in 1700 i.Hr.) cu vase mari de faianta conectate la o sursa de apa.

 

In 1848, guvernul a decretat ca fiecare casa noua ar trebui sa aiba un dulap de apa (WC) sau o groapa de cenusa. „Oamenii pamantului de noapte” au fost pusi pentru a goli gropile de cenusa. Cu toate acestea, dupa o vara deosebit de fierbinte din 1858, cand putrezirea apelor uzate a dus la „marea putoare”, guvernul a comandat construirea unui sistem de canalizare in Londra; constructia a fost finalizata in 1865. In cele din urma, decesele cauzate de holera, tifoida si alte boli transmise de apa au scazut spectaculos.

 

 

Crapper nu a inventat toaleta, dar a dezvoltat robinetul, un mecanism îmbunătățit de umplere a rezervorului folosit și astăzi în toalete, in imaginea de mai sus aveam un exemplu, inca de la finalul secolului 19.

 

6. Accidente din baie

 

Peste 40.000 dintre oamenii din SUA reusesc sa se raneasca in baie in fiecare an. Cine stia ca toaleta este atat de perfida?! Regele George al II-lea a murit chiar cazand de pe o toaleta in 1760, precum si Elvis Presley si Jim Morrison.

 

7. In limba engleza exista 7 cuvinte si fraze pentru a descrie cuvantul baie

 

Lavatory

Powder room

Restroom

Toilet.

Washroom

Water closet room

Shower room

Bath

 

8. Record mondial de Monopoli jucat intr-o cada de baie

 

Exista un record mondial pentru cel mai lung joc de Monopoly jucat vreodata intr-o cada. Cat a durat jocul? 99 de ore! Nu putem sa nu ne intrebam cat de mult a fost o problema incretirea pielii pentru acesti oameni.

 

 

9. Stii cat timp ne petrecem in baie?

 

O persoana obisnuita viziteaza toaleta de 2500 de ori pe an, ceea ce inseamna ca ne vom petrece aproximativ 3 ani din viata in baie. Bine ca am inventat smartphone-urile, nu? tinand cont de minutele pe care le petrecem de fiecare data si in fata oglinzii, am putea petrece mai mult de trei ani din viata in baie...

 

 

 

10. Cea mai scumpa toaleta…nu se afla pe Pamant

 

Crearea celei mai scumpe toalete din lume a costat 19 milioane de dolari. Totusi, va fi greu sa o vezi in actiune, deoarece este situata pe Statia Spatiala Internationala. Cum merg astronautii la toaleta in spatiu?

Exista doua parti: un furtun cu o palnie la capat pentru a face treaba mica si un mic scaun de toaleta ridicat pentru a face treaba mare. Baia este plina de manere si suporturi pentru picioare, astfel incat astronautii sa nu plece in mijlocul afacerii lor.